Perenmoes

Perenmoes

Perenmoes is net zoiets als appelmoes, en kan ook als een bijgerecht gebruikt worden. Bijvoorbeeld in combinatie met friet en gebraden kip. Het is net even iets anders door de typische smaak van de peren in dit gerecht.

Het wordt vaak omschreven als een typisch herfstgerecht, maar tegenwoordig kun je het hele jaar door peren kopen. Zo maakt het bijvoorbeeld de BBQ weer wat bijzonders.

Overigens kun je ook perencompote maken, waarbij je de stukken peer niet fijn maakt.

Moes of compote worden niet alleen gebruikt als bijgerecht, maar zijn ook erg lekker verwerkt in een nagerecht. Daarbij kun je de fantasie de vrije loop laten.

Wil je jouw ingrediënten direct in huis hebben? Bestel ze dan direct online bij Jumbo.com

Recept Perenmoes

Voor perenmoes kun je als soort in principe alle soorten peren gebruiken voor dit recept, maar om eerlijk te zijn zijn stoofperen toch wel het lekkerste.

Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Keyword perenmoes
Voorbereiding 1 uur
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 1 uur 20 minuten
Calorieën 127 kcal

Ingrediënten

  • 6 Peren Bijvoorkeur rijp.
  • Citroensap naar smaak.
  • Beetje water.
  • Kaneel

Bereiding

  1. Schil de peren en ontdoe deze van het klokhuis, hoewel dat niet perse nodig is. Dat komt omdat het klokhuis van peren veel zachter is dan van appels.

  2. Doe het citroensap, bepaal zelf hoeveel lekker is, in een pan. Voeg de kaneel en een beetje water toe. Doe vervolgens de stukken peer er bij.

  3. Plaats de pan op het fornuis, op een laag vuur, met de deksel op de pan.

  4. Kook op deze manier de stukken peer onder regelmatig roeren in ongeveer tien minuten gaar.

  5. Nu kun je de perenmoes fijn maken met een stamper. Wilt je de stukken peer, dus zeg maar een perencompote, dan hoef je het geheel niet fijn te stampen.

Opmerkingen – Tips

Erg lekker als bijgerecht, maar ook als toetje. Bijvoorbeeld samen met wat yoghurt en goede honing.

Op deze manier kun je overigens ook heel eenvoudig perensap maken, hoewel dit natuurlijk tegenwoordig in de winkel verkrijgbaar is. Daartoe hoef je eigenlijk allen de perenmoes je zeven, waarbij je het sap in een schaal kunt opvangen.