Appelmoes Invriezen

Appelmoes Invriezen

Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes.

Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren. En dat kan de smaak enigszins beïnvloeden.

Men zegt wel dat langzaam ingevroren appelmoes, ook minder lang houdbaar is, omdat het vriespunt door de suiker verhoogd wordt. Met andere woorden, meer suiker zal er voor zorgen dat de vriezer meer moeite moet doen om de appelmoes ingevroren te krijgen.

Bovendien kost langzaam invriezen natuurlijk veel meer energie, maar dat is hier bijzaak.

Denk er overigens ook aan dat, als je zelf appelmoes hebt gemaakt, je deze eerst goed laat afkoelen voordat je de appelmoes gaat invriezen.

Ook dat heeft weer met houdbaarheid te maken, en met de benodigde energie om in te vriezen.

In de vriezer of inmaken.

Ingevroren appelmoes is minstens ongeveer een jaar houdbaar. Let wel, de houdbaarheid van ingevroren appelmoes hangt natuurlijk af van de temperatuur van invriezen.

De de temperatuur waarop de vriezer staat. Een goed vriezer staat normaal gesproken op 18 tot 16 graden onder nul.

Eén nadeel heeft appelmoes invriezen wel, want na het ontdooien is de appelmoes wat dunner.

Daar kan je vanzelfsprekend wat aan doen, door de appelmoes wat dikker te maken.

Kant en klare appelmoes uit een pot of blik kun je beter niet invriezen, want hierin zitten veel suikers en is vaak dunner.

Maar omdat deze in blik of glazen pot zit, is dat ook niet nodig. Dergelijke potten en blikken zijn toch al lang houdbaar. Enerzijds weer door de suikers, anderzijds door mogelijke toevoegingen die de houdbaarheid bevorderen.

Ontdooide appelmoes, en dat is ook van toepassing voor appelmoes uit glazen pot of blik die geopend is, is ongeveer twee dagen lang houdbaar in de koelkast.

Appelmoes kan je overigens ook goed inmaken. In principe is dit hetzelfde als de gekochte appelmoes in glazen pot en blik, met het verschil dat deze appelmoes natuurlijk zelf gemaakt is. Je hebt dus helemaal zelf in de hand hoeveel suiker je wilt toevoegen.

Ook ingemaakte apelmoes is, mits bewaard in een goed gesloten pot, erg lang houdbaar. Maar ook weer geopend slechts ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast.

Wecken is populair

Wecken, of zoals het in de volksmond heet inmaken, wordt steeds geliefder. Dat komt niet alleen omdat de appelmoes houdbaar is buiten de vriezer, wat een groot voordeel is als de stroom uitvalt, maar ook dat je de appelmoes in mooie glazen potten kunt doen.

Niet allen lekker om de inhoud te eten, maar ook nog eens decoratief.

Wil je op deze manier de appelmoes inmaken werkt het als volgt:

  • Appelmoes maken volgens het recept.
  • Weckpotten sterilliseren.
  • De appelmoes in de potten vullen tot ongeveer een halve centimeter van de rand.
  • Potten afsluiten met ring en de klem.
  • Potten wecken in bijvoorbeeld een inmaakketel op minimaal 90 graden gedurende 30 minuten.

Vergeet niet de datum op de potten te schrijven. Het blijft lang goed, maar zekerheid is altijd goed.